? فرض کنید شخصی بدون دلیلی که آن را درک کنید، محکم به صورت شما سیلی بزند. نارضایتی در وجود شما موج میزند و خشم و نفرتتان لبریز میشود.
? چند روز بعد همان شخص شما را ملاقات کند اما این بار در حالی که به شدت نیاز مالی دارید، چک سفید امضایی به شما بدهد و آن را «عوض» سیلی چند روز قبل محسوب کند.
? در اینجا خشم و نارضایتی به کلی از بین میرود و شما از سیلی مذکور ایبسا خشنود نیز بشوید. و دیگران نیز به حال شما غبطه خورند که چرا از فیض آن سیلی محروم بودهاند!
? چک سفید امروز آن شخص هر چند حکمت سیلی دیروز او را نمینمایاند، اما زهر تلخ آن را با عسلی شیرین جبران کرده، شما را از عمق جان خشنود و راضی میکند.
? در آموزههای دینی ما کسانی که در دنیا مصیبت میبینند و جام بلا سر میکشند، در عوض در قیامت صاحب نعمتهای بیشمار میشوند و لبریز رضا میگردند و عوض زهرهای تلخ دنیا، بیحساب صاحب عسلهای شیرین و ماندگار میشوند.
? از پیامبر اکرم ص نقل است که: «روز قیامت، اهل عافیت و سلامت، وقتی پاداش اهل بلا را میبینند، آرزو میکنند که ای کاش در دنیا با قیچی تکه تکه میشدند» و از امام صادق ع آمده است که: «اگر مومن می دانست که پاداش مصائب و گرفتاریهایش چه اندازه است، آرزو میکرد با قیچی تکه تکه شود» (اصول کافی، ج ۲، ص ۲۵۴).
? روزهای کرونایی و هر وقتی که درگیر بلا هستیم بیش از هر زمان دیگری نیازمند یادکرد این آموزه ایمانی - که متکلمان اسلامی به آن “اعواض” میگویند - هستیم. قلب مومن در کنار این باور شاید به آسایش نرسد و از شر بلا رنجور باشد اما به آرامش دست مییابد و به بزرگی روح خود میافزاید.
? مومن دوربین است و سقف زندگی خود را فراتر از دنیا میبیند و با نگاه نزدیکبینی که مرگ و قبر را انتهای خود میشمارد سر سازگاری ندارد.
? دنیا در چشم او عشرتکده نیست. عینک خود را عوض کرده و به دنبال آرامش حقیقی در سرای پایدارتر و بالاتر است و به همین امید لحظهها را سپری میکند و با تلخیها میآمیزد.
مهدی شجریان
آخرین نظرات